Lastbil ikon Gratis fragt/retur
Lastbil ikon 1-2 dage, GLS & DAO
Garanti ikon 10 års garanti

Gratis fragt

På alle vores knive

1-2 dages levering

Med DAO & GLS

10 års garanti

Du er sikret

100 dages returret

Pengene tilbage garanti

Vedligehold af damascus kokkeknive

Det er heldigvis forholdsvist simpelt at passe på sine kokkeknive. Der er nogle regler der er specielt vigtige når kernestålet i knivene er så hårdt som det er i vores Ushi kokkeknive serie (60±2 HRC). F.eks. kan stålet spidsen af kniven knække hvis den tabes på gulvet, hvor den i andre blødere ståltyper bare ville bøje. Hvis du skærer i noget meget hårdt – f.eks. frossen kød – kan du også risikere at lave buler i kniven der er svære at rette og slibe ud.

Almindelig omtanke

For det første anbefaler vi at du bruger almindelig omtanke når du bruger knivene. Skær ikke i hårde ting eller på hårde overflader som f.eks. porcelæn eller direkte på marmor bordpladen.

Put heller ikke kniven i opvaskemaskinen, men vask den af i hånden. Det er ikke fordi der på magisk vis sker ulykker når kniven vaskes op i vaskemaskinen. Det er fordi kniven kan risikere at blive slået mod andre genstande nede i opvaskemaskinen, og der på den måder kan komme skrammer i både blad og æg.
Du kan også risikere at der sætter sig til flyverust på kokkeknivene hvis de vaskes op i vaskemaskinen. Desuden slider opvasketabs og opvaskemiddel på knivene.

Opbevar knivene på en knivmagnet eller i en knivblok

For at undgå at kokkeknivene får skrammer, mærker og ridser er det også en god ide at opbevare knivene på enten en knivmagnet eller i en knivblok. Det allerbedste ville selvfølgelig være at opbevare knivene i en æske i skuffen, men på den måde får du heller ikke brugt knivene så ofte som både de, og du fortjener. Med en knivmagnet og knivblok er der ikke mange muligheder for at du kan komme til at give knivene skrammer, og du viser samtidig dine flotte knive frem – hvilket man absolut heller ikke skal undervurdere.

Brug knivene korrekt

Det er vigtigt at knivene bruges til deres egne specifikke opgaver. Hvis du f.eks. altid bruger en bestemt kniv, bliver den hurtigere sløv, og du skal derfor slibe oftere. Hvis du bruger knivene til deres egne specifikke opgaver, vil du kunne vente længere tid med at slibe samt slibe alle knivene på en gang. Brug f.eks. Nakiri’en til grøntsager, Gyuto’en til kød, Utility kniven til præcisionsarbejde, Urtekniven til små opgaver og frugt, Santoku’en til lidt af det hele, og brug Brødkniven til.. Ja – brød…

Slib knivene jævnligt og korrekt

Der er ikke noget værre end en sløv kniv, og Ushi kokkeknivene kan også blive sløve. Der går blot længere tid før de bliver sløve, pga. stålets høje hårdhed. Så slib dine knive med jævnligt mellemrum, f.eks. en gang hver 3. måned eller halve år, alt efter hvor meget du bruger dem. Gør det f.eks. til en vane af slibe dine knive lige inden grillsæsonen starter, og lige inden du skal skære flæskestegen juleaften.

Slib dine knive korrekt; det er vigtigt at dine Ushi kokkeknive slibes med det rigtige værktøj. Så brug altid et keramisk eller diamant strygestål, og brug en vådsten stil at slibe på.

Slib selv dine knive på en vådsten

Slib dine egne kokkeknive og spar penge på knivsliberen. Jeg vil dog anbefale at du betaler en professionel for at slibe dine knive hvis du er utryg ved selv at gøre det. Hvis du alligevel vil kaste dig ud i det, så anskaf dig først en vådsten med ca. korn 1000 på den ene side og 6000 på den anden side – mange vådsten har forskellig kornstørrelse på hver side.
Lad vådstenen ligge i vand i ca. 10-15 minutter, til den er våd helt igennem. Tag den op og læg den i dens holder eller på et viskestykker så den ikke glider. Slib kniven fra hæl til spids i en flydende bevægelse ca. 10 gange på hver side. Husk at start med den grove side (det laveste tal) og slut med den fine korn side (højeste tal). Slib knivene i en vinkel på ca. 16 grader. Det er meget svært at ramme den 16 graders vinkel, men du kan bruge en slibeguide, der hjælper med at ramme den rigtige vinkel.

Slibe knive med et strygestål

Mange tror fejlagtigt at man sliber sin kniv med et strygestål. Men det du egentligt gør er at rette små ujævnheder i knivsæggen ud, og kan derfor ikke bruges til at slibe kniven skarp igen. Kniven kan godt skære bedre efter man bruger strygestålet, fordi de små ujævnheder rettes ud, og vi anbefaler at du bruger strygestålet jævnligt.

Skæftet er lavet af G10 komposit

Håndtaget i Ushi kokkeknive serien er lavet af G10 komposit materiale, der i sin essens er et blandingsmateriale af blandt andet glasfiber og epoxyharpiks. Det betyder at skæftet stort set aldrig vil forgå, og du skal ikke bekymre dig om vedligehold af håndtaget. Mange andre knive bruger håndtag af træ, der oftere kræver behandling og vedligehold, samt aldrig ville kunne tåle opvaskemaskine.