Skip to main content

De 5 essentielle japanske køkkenknive

ARTIKEL • LÆSETID: 12 min
Skrevet af Anders Jytzler d. .

Der er 5 helt essentielle japanske køkkenknive i ethvert køkken. Det er selvfølgelig: Santoku, Gyuto, Nakiri, Utility-, og urtekniven, der er uundværlige i alle køkkener. Når du udvælger dine knive, er det vigtigt at kigge på kvaliteten af det mærke du er ved at købe. Læs op på hvad stål der er brugt, hvor lange de er, hvor tunge de er og til sidst hvordan de ligger i hånden.

Det komplette japanske knivsæt

Det er selvfølgelig meget subjektivt og forskellige fra person til person, hvilke køkkenknive man har brug for. Men ideelt set har man en kniv til hver opgave i køkkenet. Så derfor mener vi at det ideelle japanske kniv-setup er urtekniv, utility kniv, santoku, nakiri og gyuto. Årsagen til at det er godt at have en kniv til hver opgave, er at du så ikke bruger den samme kniv – f.eks. en santoku – til alt i køkkenet. For derved bliver den nemlig hurtigt sløv og skal slibes oftere. Kniven er også bygget til at håndtere en bestemt opgave. F.eks. har en Nakiri et stort blad, så det er let at hakke grøntsager fordi man kan lade kniven glide op og ned af fingrene, uden at risikere at man kapper en finger af.

Santoku den alsidige japanske kniv

Den måske mest udbredte japanske køkkenkniv. Den japanske Santoku kokkekniv er en af de mere alsidige knive i køkkenet. Santoku’en bliver også kaldt for “de tre dyders kniv”, fordi den ofte bruges til både kød, fisk og grøntsager. Japanerne er ellers kendt for altid kun at bruge en kniv til et enkelt formål. Både fordi at kniven er specielt bygget til dens ene formål, og fordi alle knivene i køkkenet holder deres skarphed længere, fordi en bestemt kniv ikke bruges til alle formål. Santoku kniven har ofte luftskær, så den lettere slipper emnet man skærer i. Det er f.eks. specielt godt på hårdere grøntsager.

På japansk betyder Santoku nemlig helt specifikt tre dyder. San betyder “tre” og toku betyder “dyd”.

Den firkantede grøntsagskniv – Nakiri’en

En af de lettest genkendelige japanske kokkeknive, er helt bestemt Nakiri kniven. Den har nemlig et meget unikt udseende, med dens meget firkantede og store design. Bladet er ofte meget bredt, og generelt stort. Det er den fordi det så er lettere at “choppe” grøntsager, og man kan guide kniven med fingrene, ved at lade Nakiri’en glide op og ned langs fingrene, så man hurtigt og meget præcist kan bestemme hvor kniven skærer næste gang. Det gør også at kniven har lettere ved at skære i store grøntsags emner som f.eks. broccoli eller store kålhoveder.

På japansk kan Nakiri direkte oversættes til “grøntsagskniv”.

Kød kniven – Den japanske Gyuto

Japanerne har en bestemt kniv til kød, nemlig Gyuto’en. Det er nok også den bedst kendte japanske kokkekniv, og måske den der bruges til flest opgaver i køkkenet – selvom man nok ikke burde. En Gyuto har ofte et lang og bredt knivblad, da den skal kunne skære store emner af kød. Størrelsen hjælper med lettere at skære større kødstykker, da man kan skære i kødet med hele knivens længde. Nogle Gyuto knive fås også meget lange, så de kan håndtere endnu større stykker.

Gyuto oversættes fra japans direkte til “kød kniv”, hvilket kan lyde lidt drabeligt – men slet ikke er tiltænkt dette.

Den alsidige utility køkkenkniv

Utility kniven er nok den der bliver brugt klart mest i køkkener verden over. Den er nemlig lille, har et tyndt blad og kan komme ind og skære små genstande ud, eller skære ud i bestemte former. F.eks. er det let at skære kernehuset ud på æbler og pærer. Den kaldes også ofte for Petty eller Paring kniv. Da det er en af de meste brugte knive i køkkenet, ender det også oftest med at det er utility kniven der bliver døv/sløv først.

Petty er japansk og kommer fra det franske ord “petite”, som i bund og grund på dansk betyder lille.

Urtekniven til alle køkkenets små opgaver

Urtekniven findes i det japanske køkken egentlig bare som en mindre Petty/Utility kniv. Så den klarer i bund og grund de samme opgaver. Det er blevet meget populær i det danske køkken at have både utility kniv og urtekniv, da man så har to stort set ens knive med en lille størrelsesforskel. Det er populært fordi man ofte har brugt den ene, og vil vente med at vaske op til efter maden, og så er det jo handy at man kan bruge en stort set lignende kniv.

Mærk kokkekniven i din egen hånd

Optimalt set mærker du kniven i hånden inden du bestemmer dig for hvilket mærke du går med. Hos Ushi har vi gratis fragt og returnering, for at du netop kan mærke kvaliteten i dine egne hænder. Så få kniven i hånden og mærk om den føles godt og specielt om det føles som den høje kvalitet du havde forventet.