Skip to main content
🌞🌴 Sommerferie Rabat! Ingen pis; du får 25% på hele lageret – klik her, og op til 32% på Knivsæt. Længere leveringstid i uge 28,29,30 🌴
Lastbil ikon 29 kr. - Gratis over 1.000 kr.
Lastbil ikon 1-3 dage
Garanti ikon 10 års garanti

Damaskus stål brugt i knive og våben

ARTIKEL • LÆSETID: 5 min
Skrevet af Anders Jytzler d. .

damaskus stål er en meget berømt type af stål, der har et meget unikt udseende – det genkendes nemlig ved det bølgede mønster i metallets overflade. Udover at være et smukt produceret metal, blev damaskus stål også værdsat fordi det kunne opretholde en meget skarp knivsæg, men alligevel være hård og fleksibel.

Hvad er damaskusstål egentligt?

Damaskus stål er en type stål, der var populær i Mellemøsten og Indien i oldtiden. Den er kendt for sine karakteristiske bølgemønstre og karakteristiske styrke og fleksibilitet. Stålet blev fremstillet ved at smede flere lag jern og stål sammen, hvilket skabte et stærkt og holdbart materiale, som blev højt værdsat af sværdmagere og andre håndværkere. Processen med at fremstille Damaskus-stål gik tabt til historien, og det er ikke længere muligt at fremstille denne type stål ved hjælp af traditionelle teknikker. I dag bruges udtrykket “Damaskus stål” ofte til at beskrive enhver type stål, der har et karakteristisk mønster, uanset om det er lavet ved hjælp af traditionelle teknikker eller ej.

Det blev lavet ved at smed flere lag jern og stål sammen, hvilket skabte et stærkt og holdbart materiale. Processen med at fremstille Damaskus-stål involverede at opvarme stålet til en høj temperatur og derefter hamre og folde det gentagne gange for at skabe det ønskede mønster og egenskaber. Stålet blev også hærdet eller varmebehandlet for yderligere at forbedre dets styrke og holdbarhed. Disse egenskaber gjorde Damaskus-stål populært til brug i produktionen af ​​sværd, knive og andre værktøjer, der krævede en stærk og skarp kant.

Knive og våben af damaskus stål

Knive og våben der var lavet af damaskus stål var bedre end knive og våben der blevet lavet af almindeligt jern. Selvom man sidenhen har fundet moderne metoder til at producere kulstofstål via Bessemer-processen fra omkring det 19. århundrede, der er bedre end kvaliteten af damaskus stål, så er det stadig et fremragende materiale. Der findes egentlig to typer af damaskus stål: det støbte damaskus stål og det mønster svejsede damaskus stål.

damaskus stålets navn og oprindelse

damaskus stålets navn er faktisk af en lidt uklar oprindelse, men tre gode bud på navnets oprindelse er enten:

  • Det refererer til stål fremstillet i damaskus
  • Det refererer til stål der blev handlet i damaskus og eksporteret til verden
  • Det refererer til lighederne i mønsteret som stålet har med damask stof

Alle tre bud kan selvfølgelig være sande, og det er da i hvert fald helt sikkert at damaskus stål var en meget populær handelsvare i Damaskus.

I alle fald bliver damaskus stålets navn nu brugt på stål der har det flotte bølgede mørke og lyse mønster i stålets overflade, og som kommer frem når to forskellige lag stål bliver lagt sammen og foldet mange gange, for at give det flotte damaskus mønster.

Støbt damaskus stål

Der er endnu ingen der har replikeret den helt oprindelige metode til fremstilling af damaskus stål, fordi det blev støbt af en stål type kaldet Wootz, som blev brugt lang tid før jesu kristi tidsregning, og som blev meget populær i det 3. og 4. århundrede som handels genstand i det moderne Syrien i byen Damaskus. Dog blev teknikkerne til at fremstille Wootz stål tabt i 1700’erne, så selve kildemateriale stålet gik tabt. Selvom mange forskere har forsket, researchet og reverse engineered i produktionen af det oprindelige damaskus stål, så har ingen endnu fundet den helt originale og oprindelige metode til producering af damaskus stål.

Wootz stål blev fremstillet og produceret ved at smelte jern og stål sammen på trækul uden meget ilt. På den måde absorberede metallet kul fra kullet, hvilket sammen med en langsom afkøling af legeringen resulterede i en krystallisering af carbid i materialet.

Derefter blev Wootz stålet brugt til at fremstille damaskus knive, sværd og andre våben. Det krævede en meget god smed at producere Wootz stålet da det krævede konstante temperaturer at producere stål med det flotte bølgede damaskus mønster.

Printet og ætset damaskus stål

Rigtig mange producenter er begyndt at komme med knive hvor damaskus mønsteret blot er svejset eller printet på kniven. Derved at mønsteret blot ætset (overfladebehandlet) oven på stålet for at producere det lyse og mørke bølgede mønster. Dette er ikke rigtig damaskus stål og bliver kigget ned på i branchen. Når mønsteret blot er printet på kniven kan det let slibes væk.

Knive der er fremstillet på den oprindelige metode med flere lag af metal foldet og smedet sammen, bærer mønsteret hele vejen igennem kniven.